Soyut sanat, reel hayattaki nesneleri temsil etmeye çalışmayan bir görsel sanat türüdür. Bunun yerine, soyut sanat, seyircide duygu ve fikirleri uyandırmayı amaçlayan tamamen soyut kompozisyonlar yaratmak için şekiller, renkler ve çizgiler kullanır.
Soyut sanatta bilinmeyenin keşfi büyüleyici ve sıkıntılı bir mevzudur. Soyut sanatçılar çoğunlukla sanat olarak biri olan şeyin sınırlarını zorlar ve eserleri hem güzel bununla beraber düşündürücü olabilir.
Bu yazıda, soyut sanatın tarihini, değişik soyut sanat türlerini ve soyut sanat yaratmak için kullanılan teknikleri inceleyeceğiz. Ek olarak, soyut sanatın önemini ve nerede görülebileceğini tartışacağız.
Şayet bu büyüleyici sanat formu ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, okumaya devam edin!
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Bulgu | Soyut sanat, sanatçıların dünyaya bakmanın yeni yollarını keşfetmelerine ve kendi benzersiz bakış açılarını anlatım etmelerine imkan tanır. |
Bilinmeyen | Soyut sanat, hem mevzu bununla beraber onu yaratmak için kullanılan teknikler açısından bilinmeyeni keşfetmenin bir yolu olarak görülebilir. |
Keşfedilmemiş topraklar | Soyut sanat, seyircilerini fikir ve duygunun yeni ve keşfedilmemiş bölgelerine götürebilir. |
Görsel sanatlar | Soyut sanat, tanımlanabilir nesneleri yahut sahneleri tasvir etmeyen bir görsel sanat biçimidir. |
II. Soyut Sanat
Soyut sanat, kökenleri 20. yüzyılın başlarına dayanan, nispeten yeni bir sanat akımıdır.
Soyut sanatın ilk büyük eseri çoğu zaman şöyle kabul edilir: Kompozisyon VII1913 senesinde Wassily Kandinsky tarafınca resmedilen tablo.
Kandinsky, soyut sanatın öncülerinden olan Rus sanatçıdır.
Sanatın temsilin kısıtlamalarından serbest olması ve sanatçının tinsel duygu ve heyecanlarını anlatım etmesi gerektiğine inanıyordu.
Soyut sanatın öteki erken öncüleri içinde Piet Mondrian, Kazimir Malevich ve František Kupka yer alır.
Bu sanatçılar, muhtelif malzemeler ve teknikler kullanarak soyut sanat yaratmanın değişik yollarını denediler.
Soyut sanat hızla popülerleşti ve yakın zamanda dünyanın öteki bölgelerine yayıldı.
1940’lı ve 1950’li yıllarda soyut sanat, ABD Birleşik Devletleri’nde baskın sanat hareketi halini aldı.
Jackson Pollock, Mark Rothko ve Barnett Newman şeklinde sanatçılar, yürekli renkleri ve etkisi altına alan fırça darbeleriyle öne çıkan büyük ölçekli soyut resimler yarattılar.
Soyut sanat 1960’lı ve 1970’li yıllarda popülerliğini sürdürdü ve o tarihten bu yana mühim bir sanat akımı olarak varlığını sürdürdü.
III. Soyut Sanatın Değişik Türleri
Soyut sanatın birçok değişik türü vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın soyut sanat türlerinden bazıları şunlardır:
- Geometrik tecrit
- Ekspresyonist tecrit
- Renk alanı boyama
- Sert kenarlı boyama
- Minimalizm
- Soyut dışavurumculuk
- Kübizm
- Sürealizm
- Dadaizm
Bu soyut sanat türlerinin her biri kendine has bir takım özelliğe haizdir ve her hareketin sanatçılarının kendine has stilleri vardır. Örnek olarak, geometrik tecrit geometrik şekiller ve formların kullanımıyla karakterize edilirken, dışavurumcu tecrit anlatım edici fırça darbeleri ve renklerin kullanımıyla karakterize edilir.
Soyut sanatın değişik türleri müzeler, galeriler ve hususi koleksiyonlar dahil olmak suretiyle muhtelif değişik ortamlarda görülebilir. Ek olarak parklar ve meydanlar şeklinde kamusal alanlarda sergilenirken de bulunabilirler.
Soyut sanat muhtelif ve karmaşa bir alandır ve ne olduğu hikayesinde kararlı bir tarif yoktur. Sadece, soyut sanatın değişik türleri bilinmeyeni keşfetme ve sanatçının tinsel düşüncelerini ve duygularını anlatım etme ortak hedefini paylaşır.
IV. Soyut Sanatın Öğeleri
Soyut sanatın unsurları, biçim, biçim, renk, çizgi, doku ve mekan dahil olmak suretiyle öteki bütün sanat türlerinin unsurlarıyla aynıdır. Sadece, bu unsurların soyut sanatta kullanılma şekli, daha temsili sanat biçimlerinde kullanılma yöntemlerinden farkına varır. Soyut sanatta, unsurlar çoğu zaman muayyen bir nesneyi yahut sahneyi tasvir etmekten ziyade bir ruh hali yahut his yaratmak için daha anlatım edici bir halde kullanılır.
Biçim, soyut sanatın en mühim unsurlarından biridir. Şekiller geometrik yahut doğal olabilir ve muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilirler. Örnek olarak, geometrik şekiller düzenlilik ve yapı duygusu yaratmak için kullanılabilirken, doğal şekiller hareket ve enerji duygusu yaratmak için kullanılabilir.
Soyut sanatın bir öteki mühim unsuru da formdur. Biçim, bir sanat eserinin 3d görünümüne atıfta bulunur. Soyut sanatta biçim, çizgi, biçim ve renk kullanımıyla yaratılabilir.
Renk, soyut sanatın bir öteki temel unsurudur. Renk, bir ruh hali duygusu yaratmak, bir hareket duygusu yaratmak yahut bir tek görsel olarak cazibeli bir sanat eseri yaratmak dahil olmak suretiyle muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir.
Çizgi, soyut sanatın bir öteki mühim unsurudur. Çizgi, hareket hissi yaratmak, yapı hissi yaratmak yahut bir tek görsel olarak cazibeli bir sanat eseri yaratmak dahil olmak suretiyle muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir.
Doku, soyut sanatın bir öteki mühim unsurudur. Doku, boya, kağıt, kumaş ve ahşap şeklinde muhtelif değişik malzemelerin kullanımıyla yaratılabilir. Doku, derinlik hissi yaratmak, hareket hissi yaratmak yahut bir tek görsel olarak cazibeli bir sanat eseri yaratmak için kullanılabilir.
Feza, soyut sanatın bir öteki mühim unsurudur. Feza, bir sanat eserindeki nesnelerin etrafındaki ve arasındaki alanı anlatım eder. Feza, derinlik hissi yaratmak, hareket hissi yaratmak yahut bir tek görsel olarak cazibeli bir sanat eseri yaratmak için kullanılabilir.
V. Soyut Sanat Teknikleri
Soyut sanat yaratmak için kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Damlayan ve dökülen boya
- Sprey boya
- Kolaj kullanması
- Muhtelif malzemelerle doku oluşturma
- Bulunan nesneleri kullanma
Soyut sanatçılar, benzersiz ve etkisi altına alan sanat eserleri yaratmak için çoğunlukla değişik teknikler denerler. Kullanılan teknikler, sanatçının şahsi tarzına ve elde etmeye çalmış olduğu istenen etkiye bağlı olarak değişebilir.
VI. Meşhur Soyut Sanatçılar
Aşağıda en meşhur soyut sanatçılardan bazılarının sıralaması yer verilmiştir:
- Vasiliy Kandinskiy
- Piet Mondrian
- Kazimir Maleviç
- Jackson Pollock
- Mark Rothko
- Agnes Martin
- Cy Twombly
- Frank Stella
- Robert Motherwell
Bu sanatçılar, soyut sanat alanına mühim katkılarda bulunan birçok sanatçıdan bir tek birkaçıdır. Emekleri, sanat ile alakalı düşünme ve deneyimleme biçimimizi şekillendirmede müessir olmuştur.
VII. Soyut Sanatın Önemi
Soyut sanat birçok nedenden ötürü önemlidir. Birincisi, dünyayı yeni şekillerde görmemize destek olabilir. Resimlerimizden tanıdık formları ve nesneleri kaldırarak, soyut sanatçılar bizi dünyaya daha yakından bakmaya ve soyutun güzelliğini takdir etmeye zorlar.
İkinci olarak, soyut sanat duygularımızı ve fikirlerimizi anlatım etmemize destek olabilir. Soyut sanat yarattığımızda, muayyen bir mevzuyu tasvir etme ihtiyacına bağlı kalmayız. Düşüncelerimizi ve hislerimizi figüratif sanatla olası olmayacak bir halde anlatım etmek için renkleri, yöntemleri ve çizgileri kullanabiliriz.
En son, soyut sanat bir esin kaynağı olabilir. Soyut resimlere baktığımızda, naturel dünyanın güzelliğini, insan ruhunun enerjisini ve yaratıcılığın ebedi olasılıklarını hatırlayabiliriz.
Soyut sanat, kültürel mirasımızın kıymetli bir parçasıdır. Dünyayı yeni şekillerde görmemize, duygularımızı ve fikirlerimizi anlatım etmemize ve soyutun güzelliğinden esin almamıza destek olmuştur.
Soyut Sanat Nerede Görülür
Soyut sanatı görebileceğiniz birçok değişik yer var, hem müzelerde bununla beraber kamusal alanlarda. İşte en popüler yerlerden birkaçı:
- Modern Sanat Müzesi New York’ta Picasso, Kandinsky ve Pollock’un eserlerinin de yer almış olduğu geniş bir soyut sanat koleksiyonu bulunmaktadır.
- Tate Modern Londra’da, mühim sayıda soyut yapıt de dahil olmak suretiyle, kapsamlı bir çağıl ve modern sanat koleksiyonu bulunmaktadır.
- Guggenheim Müzesi İspanya’nın Bilbao kentindeki müze, aralarında oldukça sayıda soyut fotoğraf ve heykelin de bulunmuş olduğu 10.000’den fazla sanat eserine ev sahipliği yapıyor.
- Metropolitan Sanat Müzesi New York’ta dünyanın dört bir yanından getirilen sanat eserlerinin yer almış olduğu geniş bir koleksiyon bulunuyor; bunların içinde soyut eserler de yer ediniyor.
Müzelerin yanı sıra, soyut sanat görebileceğiniz birçok kamusal alan da vardır. En popüler örneklerden bazıları şunlardır:
- Chicago Kültür Merkezi Aralarında soyut heykellerin ve resimlerin de bulunmuş olduğu 1.500’den fazla sanat eserinin yer almış olduğu kalıcı bir koleksiyona haizdir.
- Bryant Parkı New York’ta oldukça sayıda heykel ve sanat eseri sergileniyor, bunların içinde birkaç soyut yapıt de yer ediniyor.
- ABD’deki En İyi Kamusal Sanat Projeleri yaratıcılıkları, yenilikçilikleri ve toplumları üstündeki tesirleri sebebiyle takdir edilen kamusal sanat projelerinin bir listesidir.
Nerede olursanız olun, soyut sanat görebileceğiniz bir yer bulmanız muhtemeldir. İster büyük bir koleksiyonu olan bir müze, talep eder sergilenen birkaç eserin olduğu halka aleni bir alan arıyor olun, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok seçenek vardır.
Soyut sanat eseri satın alırken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
- Evvela bütçenizi göz önünde bulundurun. Soyut sanatın fiyatı birkaç yüz dolardan milyonlarca dolara kadar değişebilir. Alışverişe başlamadan ilkin realist bir bütçe belirlemek önemlidir.
- İkinci olarak, arzu ettiğiniz parçanın boyutunu düşünün. Soyut sanat ufak yahut büyük olabilir, bundan dolayı satın almadan ilkin parçayı nerede sergileyeceğinize karar vermek önemlidir.
- Üçüncüsü, parçanın renklerini ve stilini göz önünde bulundurun. Soyut sanat oldukça muhtelif olabilir, bu yüzden evinizde yahut ofisinizde iyi görüneceğini düşündüğünüz bir parçayı seçmeniz önemlidir.
- Dördüncüsü, araştırmanızı yapın. Soyut bir sanat eseri satın almadan ilkin, sanatçı ve eserin kendisi ile alakalı birazcık inceleme yapmak önemlidir. Bu, eserin kıymetini anlamanıza ve zekice bir yatırım yaptığınızdan güvenli olmanıza destek olacaktır.
Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, soyut sanat alışverişine başlayabilirsiniz. Soyut sanat satın alabileceğiniz galeriler, sanat fuarları ve çevrimiçi aleni artırmalar dahil olmak suretiyle birkaç değişik yer vardır.
Soyut sanat alışverişi yaparken içgüdülerinize güvenmeniz önemlidir. Bir sanat eserini seviyorsanız, bütçenizin birazcık haricinde olsa bile satın almaktan korkmayın. Sonuçta, soyut sanat şahsi bir yatırımdır ve en iyi parçalar şahsi düzeyde bağ kurduğunuz parçalardır.
S: Soyut sanat nelerdir?
A: Soyut sanat, tanımlanabilir nesneleri yahut sahneleri tasvir etmeyen bir görsel sanat türüdür. Bunun yerine, seyircide romantik bir reaksiyon yaratmak için şekiller, renkler ve çizgiler kullanır.
S: Soyut sanatın değişik türleri nedir?
A: Geometrik tecrit, jestsel tecrit ve lirik tecrit dahil olmak suretiyle birçok değişik soyut sanat türü vardır. Her soyut sanat türü, benzersiz bir görsel edinim yaratmak için değişik teknikler ve stiller kullanır.
S: Soyut sanatın önemi nelerdir?
A: Soyut sanat önemlidir şundan dolayı sanatçıların realist nesneleri yahut sahneleri tasvir etme ihtiyacıyla sınırı olan kalmadan duygularını ve fikirlerini anlatım etmelerine imkan tanır. Soyut sanat ek olarak insan durumunu keşfetmek ve bir güzellik ve şaşkınlık duygusu yaratmak için de kullanılabilir.
0 Yorum