- Ne Kadar Su İçmelisiniz?
- Dehidratasyon Emareleri
- Su ve Öteki Sıvılar
- Sporcular İçin Hidrasyon
- Hamilelikte Su Tüketimi
- Çocuklar İçin Sıvı Alımı
- Yaşlılar İçin Sıvı Tüketimi
- II. Ne Kadar Su İçmelisiniz?
- III. Dehidratasyon Emareleri
- II. Ne Kadar Su İçmelisiniz?
- V. Sporcular İçin Hidrasyon
- I. Hidrasyon Önemlidir
- VII. Çocuklar İçin Sıvı Alımı
- IX. Su Güvenliği
- IX. Su Güvenliği
Vücudunuzun ortalama %60’ı sudan kaynaklanır. Su, vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok vücut işlevi için gereklidir.
Yeterince su içmediğinizde susuz kalabilirsiniz. Susuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık benzer biçimde muhtelif semptomlara niçin olabilir. Ciddi durumlarda, susuzluk ölümcül bile olabilir.
Ne Kadar Su İçmelisiniz?
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Şayet egzersiz yapıyorsanız ya da oldukca terliyorsanız, kaybettiğiniz sıvıları geri kazanmak için daha çok su içmeniz gerekecektir. Ek olarak meyve, sebze ve çorba benzer biçimde öteki kaynaklardan da sıvı alabilirsiniz.
Dehidratasyon Emareleri
Dehidratasyonun birtakım emareleri şunlardır:
- Susuzluk
- Ağız kuruluğu
- Koyu renkli idrar
- Baş ağrısı
- Kas krampları
- Kabızlık
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya yönelik daha çok su içmeniz önemlidir.
Su ve Öteki Sıvılar
Su, hidrasyon için en iyi seçimdir. Sadece, sıvıları şu benzer biçimde öteki kaynaklardan da alabilirsiniz:
- Meyve suyu
- Spor içecekleri
- Süt
- Çorba
Bütün sıvıların eşit yaratılmadığını belirtmek önemlidir. Şekerli içecekler ve spor içecekleri benzer biçimde birtakım sıvılar aslına bakarsak susuzluğa katkıda bulunabilir.
Sporcular İçin Hidrasyon
Sporcuların susuz kalmamak için yaklaşık bir kişiden daha çok su içmeleri icap eder. Bunun sebebi, egzersiz esnasında ter yöntemiyle sıvı kaybetmeleridir.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, antrenmanınızın yoğunluğuna ve süresine bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak, egzersiz esnasında her 15-20 dakikada bir 1-2 bardak su içmektir.
Ek olarak terleme yöntemiyle kaybedilen elektrolitleri yenilemek için egzersiz esnasında spor içecekleri de içebilirsiniz. Sadece şekerli içeceklerden kaçınmak önemlidir, bu sebeple bunlar susuzluğa katkıda bulunabilir.
Hamilelikte Su Tüketimi
Bayanların, büyüyen fetüsün taleplerini karşılayabilmeleri için hamilelik döneminde daha çok su içmeleri icap eder.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı şahsi ihtiyaçlarınıza göre farklılık gösterir, sadece genel kaide olarak günde 10-12 bardak su içmelisiniz.
Sıvıyı meyve, sebze ve çorba benzer biçimde öteki kaynaklardan da alabilirsiniz.
Çocuklar İçin Sıvı Alımı
Evlatların susuz kalmamak için bolca su içmeleri icap eder. Sadece birçok çocuk kafi su içmez.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı çocuğunuzun yaşına ve aktivite düzeyine bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak çocuğunuza her öğün ya da atıştırmalık yediğinde bir bardak su öneri etmek iyi bir fikirdir.
Çocuğunuzu su içmeye teşvik etmek için bunu keyifli hale getirebilirsiniz. Örnek olarak, ona keyifli bir tasarıma haiz bir su şişesi verebilir ya da su sürahisini doldurmanıza yardım etmesini sağlayabilirsiniz.
Yaşlılar İçin Sıvı Tüketimi
Yaşlıların susuz kalma olasılığı genç yetişkinlere gore daha yüksektir. Bunun sebebi, susuzluk hissinin azalması, hareket yeteneğinin azalması ve böbrek fonksiyonlarının azalması olabilir.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı şahsi ihtiyaçlarınıza göre farklılık gösterir, sadece genel kaide olarak günde 8-10 bardak su içmelisiniz.
Sıvıyı meyve, sebze ve çorba benzer biçimde öteki kaynaklardan da alabilirsiniz.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Su İçmek Önemlidir | Su hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut sıcaklığını düzenlemeye, gıdaları ve oksijeni hücrelere taşımaya ve atık ürünleri uzaklaştırmaya destek sunar. |
Ne Kadar Su İçmelisiniz? | Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve iklim benzer biçimde bir takım faktöre bağlıdır. |
Dehidratasyon Emareleri | Dehidratasyon, kafi su içmediğinizde meydana gelir. Dehidratasyon emareleri şunlardır:
|
Su ve Öteki Sıvılar | Su, susuz kalmamanın en iyi yoludur. Sadece süt, meyve suyu ve spor içecekleri benzer biçimde öteki sıvılar da susuz kalmanıza destek olabilir. |
Sporcular İçin Hidrasyon | Sporcuların susuz kalmamak için yaklaşık bir kişiden daha çok su içmeleri icap eder. Bunun sebebi daha çok terlemeleri ve soluk yöntemiyle sıvı kaybetmeleridir. |
II. Ne Kadar Su İçmelisiniz?
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece genel bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Birtakım kişilerin, bilhassa sıcak havalarda egzersiz yapıyor ya da çalışıyorlarsa, bundan daha çok su içmeleri gerekebilir. Ne kadar su içmeniz gerektiğinden güvenli değilseniz, doktorunuzla görüşün.
İşte susuzluğunuzu gidermeye yönelik birkaç ipucu:
- Susamasanız bile gün süresince su için.
- Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden şekerli ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
- Kucak dolusu meyve ve sebze tüketin, bu sebeple bunların su içinde ne olduğu yüksektir.
- Sıcak havalarda egzersiz yapıyorsanız ya da çalışıyorsanız, susuzluğunuzu gidermek için extra su için.
III. Dehidratasyon Emareleri
Dehidratasyon, terleme, idrar ve öteki vücut fonksiyonları yöntemiyle kaybettiğiniz suyu yerine koyacak kadar sıvı içmediğinizde ortaya menfaat.
Susuzluğun emareleri şunlardır:
- Ağız kuruluğu
- Susuzluk
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Tükenmişlik
- Kas krampları
- Şuur bulanıklığı, konfüzyon
- Şuur kaybı
Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya yönelik bolca sıvı tüketmeniz önemlidir.
II. Ne Kadar Su İçmelisiniz?
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz. Egzersiz yapıyorsanız ya da sıcak bir iklimde yaşıyorsanız bu miktar artırılabilir.
Her gün kafi su içtiğinizden güvenli olmanın birçok yolu vardır. Telefonunuzda bir hatırlatıcı ayarlayabilir, devamlı yanınızda bir su şişesi bulundurabilir ya da her öğün yediğinizde bir bardak su içebilirsiniz.
Yeterince su içip içmediğinizden güvenli değilseniz, dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç işaret vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Ağız kuruluğu
- Koyu renkli idrar
- Baş ağrıları
- Tükenmişlik
- Kabızlık
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız daha çok su içmeniz önemlidir.
V. Sporcular İçin Hidrasyon
Sporcuların en iyi performanslarını gösterebilmeleri için susuz kalmamaları icap eder. Egzersiz yaptığınızda terlersiniz ve sıvı kaybedersiniz. Bu sıvıları geri kazanmazsanız susuz kalabilirsiniz ve bu da bitkinlik, kas krampları ve sıcak çarpması benzer biçimde bir takım soruna yol açabilir.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, kilonuz, egzersizinizin yoğunluğu ve süresi ve etraf koşulları benzer biçimde bir takım faktöre bağlıdır. İyi bir kaide, her 15 dakikalık egzersiz için 8 ons su içmektir.
Meyve ve sebze benzer biçimde su içinde ne olduğu yüksek besinler tüketerek de sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılayabilirsiniz.
Egzersiz esnasında sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik birtakım ipuçları:
- Antrenmandan ilkin, antrenman esnasında ve antrenmandan sonrasında bolca su için.
- Terleme yöntemiyle kaybettiğiniz elektrolitleri geri kazanmanıza destek olacak elektrolit içeren spor içeceklerini tercih edin.
- Susuzluğa neden olabilen şekerli içeceklerden uzak durun.
- Terlemenize destek olacak bolca ve hafifçe kıyafetler giyinin.
- Serinlemek ve su ihtiyacınız olan şeyi gidermek için gölgelik alanlarda mola verin.
Bitkinlik, kas krampları ya da baş dönmesi benzer biçimde susuzluğa dair herhangi bir alemet yaşarsanız, egzersizi bırakın ve derhal su için.
I. Hidrasyon Önemlidir
Su, hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücut ağırlığımızın %60’ından fazlasını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar.
Yeterince su içmediğimizde susuz kalabiliriz. Susuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık benzer biçimde bir takım sıhhat sorununa niçin olabilir. Ciddi durumlarda, susuzluk ölümcül bile olabilir.
Bu nedenle her gün bolca su içmek önemlidir. İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı yaşınıza, aktivite seviyenize ve iklime bağlı olarak değişecektir. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmek icap eder.
Ek olarak meyve, sebze ve çorba benzer biçimde su içinde ne olduğu yüksek yiyecekler yiyerek de susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Ve şayet sıcak havada egzersiz yapıyorsanız ya da çalışıyorsanız, susuzluğunuzu gidermek için daha çok su içmeniz gerekebilir.
Bolca su içerek vücudunuzun sıhhatli kalmasına ve muntazam çalışmasına destek olabilirsiniz.
VII. Çocuklar İçin Sıvı Alımı
Evlatların yetişkinler kadar susuz kalmaması icap eder, sadece devamlı kafi su içmeyebilirler. Çocuğunuzun susuz kalmaması için birtakım ipuçları şunlardır:
* Çocuğunuza susamamış benzer biçimde görünse bile gün süresince su verin.
* Çocuğunuzun dışarıda canlandırırken ya da egzersiz yaparken bolca su içtiğinden güvenli olun.
* Yemeklerde ve ara öğünlerde su ikram edin.
* Çocuğunuza meyve ve sebze benzer biçimde sıhhatli, su içinde ne olduğu yüksek besinler sunun.
* Çocuğunuza gazlı içecekler, meyve suyu ve sporcu içecekleri benzer biçimde şekerli içecekler vermeyin.
Evladınız susuz kalmışsa aşağıdaki emareler görülebilir:
* Ağız kuruluğu
* Koyu renkli idrar
* Tükenmişlik
* Baş ağrısı
* Baş dönmesi
* Mide bulantısı
* Kusma
* Şuur bulanıklığı, konfüzyon
Çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi biri var ise ona bir bardak su verin ve emareler düzelmezse doktorunu arayın.
IX. Su Güvenliği
Su güvenliği hepimiz için önemlidir, sadece bilhassa çocuklar ve yaşlılar için önemlidir. Evlatların boğulma olasılığı yetişkinlerden daha yüksektir ve yaşlıların ısıyla alakalı hastalıklar yaşama olasılığı daha yüksektir.
İşte su güvenliği için birtakım ipuçları:
- Hiç tek başınıza yüzmeyin.
- Aleni suda tekne gezisi yaparken ya da yüzerken ne olursa olsun can yeleği giyinin.
- Çekiş akıntılarının tehlikelerine dikkat edin ve bu akıntılarda yüzmeyin.
- Kalp masajı ve ilk yardım öğrenin.
- Bilhassa sıcak havalarda bolca su içerek sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderin.
Su güvenliği ile alakalı daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki internet sayfalarını ziyaret edin:
IX. Su Güvenliği
Su hayat için eğer olmazsa olmazdır, sadece bununla beraber bir vehamet deposu da olabilir. Kirlenmiş su içmek ishal, kusma ve hatta ölüm benzer biçimde muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir.
Su kaynaklı hastalıklardan korunmak için yapabileceğiniz birkaç şey var:
- Şayet suyun güvenliğinden güvenli değilseniz, içmeden ilkin ne olursa olsun suyu kaynatın.
- Kanalizasyon ya da öteki kirleticilerle kirlenmiş olabilecek su kütlelerinde yüzmekten ya da oynamaktan kaçının.
- Bilhassa tuvaleti kullandıktan ya da bez değiştirdikten sonrasında ellerinizi sık sık sabun ve suyla sudan geçirin.
- Pis su ile hazırlanmış yemekleri tüketirken dikkatli olun.
İshal, kusma ya da ateş benzer biçimde su kaynaklı bir hastalığın emarelerinden herhangi birini yaşıyorsanız, hemen bir doktora görünün.
İşte sıvı alımıyla alakalı üç yaygın sual ve cevapları:
Sual 1: Her gün ne kadar su içmeliyim?
Yanıt: Genel kaide, günde sekiz bardak su içmektir. Sadece, bireysel ihtiyaçlarınız aktivite seviyenize, iklime ve öteki faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Sual 2: Susuzluğun emareleri nedir?
Yanıt: Susuzluğun emareleri şunlardır:
* Susuzluk hissi
* Ağız kuruluğu
* Koyu renkli idrar
* Tükenmişlik
* Baş ağrısı
* Baş dönmesi
* Şuur bulanıklığı, konfüzyon
* Kas krampları
* Mide bulantısı
* Kusma
* Halüsinasyonlar
Sual 3: Susuzluğu iyi mi tedavi edebilirim?
Yanıt: Şayet susuzluk emareleri yaşıyorsanız, su, meyve suyu ya da spor içecekleri benzer biçimde kucak kucak sıvı tüketmelisiniz. Vücudunuzun su ihtiyacını gidermeye destek olmak için serin bir banyo ya da duş almayı da deneyebilirsiniz.
0 Yorum