- Karikatür Gerçekçiliği
- Karikatür Gerçekçiliğine Yetişme Teknikleri
- II. Karikatür gerçekçiliği nelerdir?
- III. Karikatür gerçekçiliği
- IV. Karikatür gerçekçiliğine erişme teknikleri
- V. Karikatür gerçekçiliğini kullanmanın yararları
- VI. Karikatür gerçekçiliğinin kullanılmasının dezavantajları
- VII. Popüler kültürde çizgi film gerçekçiliğinin örnekleri
- Kendi çizgi film gerçekçiliği sanat eserinizi iyi mi yaratırsınız
- IX.
Karikatür gerçekçiliği, geleneksel gerçekçiliğin realist unsurlarını çizgi filmlerin keyifli ve garip nitelikleriyle birleştiren bir sanat tarzıdır. Bu sanat seçimi, garip ve sevinçli çizimlerden daha ciddi ve düşündürücü çalışmalara kadar muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir.
Bu yazıda, çizgi film gerçekçiliğinin tarihini, bu sanat tarzını elde etmek için kullanılan teknikleri ve çizgi film gerçekçiliğini kullanmanın birtakım avantajlarını ve dezavantajlarını ele alacağız. Ek olarak popüler kültürde çizgi film gerçekçiliğine dair birtakım örnekler sunacağız ve kendi çizgi film gerçekçiliği sanat eserinizi iyi mi yaratacağınıza dair ipuçları vereceğiz.
Karikatür Gerçekçiliği
Çizgi film gerçekçiliğinin kökenleri animasyonun ilk günlerine kadar uzanmaktadır. 1900’lerin başlarında Winsor McCay ve Max Fleischer şeklinde animatörler daha realist animasyon stilleri denemeye başladılar ve reel insanlara daha oldukça benzeyen ve hareket eden karakterler yarattılar. Bu trend 1930’lara ve 1940’lara kadar devam etti ve Walt Disney ve Chuck Jones şeklinde animatörler bütün zamanların en ikonik çizgi film karakterlerinden kimilerini yarattı.
1950’lerde ve 1960’larda, karikatür gerçekçiliği, Saul Steinberg ve Robert Crumb şeklinde sanatçıların toplumsal ve politik sorunları ele alan karikatürler yaratmasıyla daha ciddi bir ton almaya başladı. Bu meyil, Gary Larson ve Bill Watterson şeklinde sanatçıların hem gülünç bununla beraber düşündürücü karikatürler yaratmasıyla 1970’lerde ve 1980’lerde devam etti.
Günümüzde çizgi film gerçekçiliği, animasyondan illüstrasyona ve güzel sanatlara kadar muhtelif değişik medyalarda kullanılan popüler bir sanat tarzıdır. Bu sanat seçimi, garip ve sevinçli illüstrasyonlardan daha ciddi ve düşündürücü çalışmalara kadar muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir.
Karikatür Gerçekçiliğine Yetişme Teknikleri
Karikatür gerçekçiliğinde bir sanat stili elde etmek için kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Abartılı özellikler kullanmak
- Yürekli renkler kullanmak
- Bayağı şekiller kullanarak
- Derinlik hissi yaratmak
- Detay ve dokular ekleme
Bu tekniklerin her birine daha yakından bakalım.
Abartılı özellikler kullanmak
Çizgi film gerçekçiliğinde bir sanat stili elde etmek için kullanılan en yaygın tekniklerden biri karakterlerin özelliklerini abartmaktır. Bu, gözleri daha büyük, burunları daha büyük ve ağızları daha geniş yaparak yapılabilir. Bu abartı, sanat eserinde bir gülmece ve şakacılık duygusu yaratmaya destek verir.
Yürekli renkler kullanmak
Çizgi film gerçekçiliğinde bir sanat stili elde etmek için kullanılan bir öteki yaygın teknik de yürekli renkler kullanmaktır. Bu, sanat eserinde bir enerji ve coşku duygusu yaratmaya destek verir. Yürekli renkler ek olarak bir kontrast duygusu yaratmak için de kullanılabilir ve bu, izleyicinin dikkatini sanat eserinin muayyen unsurlarına çekmeye destek olabilir.
Bayağı şekiller kullanarak
Çizgi film realist sanat eseri çoğu zaman bayağı şekillerin kullanımıyla karakterize edilir. Bu, sanat eserinde bir netlik ve sadelik duygusu yaratmaya destek verir. Bayağı şekiller ek olarak bir hareket ve enerji duygusu yaratmak için de kullanılabilir.
Derinlik hissi yaratmak
Karikatür gerçekçiliğinde bir sanat seçimi yaratmanın zorluklarından biri derinlik hissi yaratmaktır. Bu, aşağıdakiler şeklinde muhtelif değişik teknikler kullanılarak yapılabilir:
- Çakışan nesneleri kullanma
- Chiaroscuro kullanması
- Görüş açısı kullanması
Detay ve dokular ekleme
En son, çizgi film gerçekçiliğindeki sanat eserleri detaylar ve dokular ilave edildikten sonra geliştirilebilir. Bu, aşağıdakiler şeklinde muhtelif değişik teknikler kullanılarak yapılabilir:
- Tarama kullanması
- Derinlik ve gerçekçilik duygusu yaratmak için fer ve gölgeyi kullanmak.
- 3d mekan yanılsaması yaratmak için görüş açısı yürütmek.
- Ruh hali ve atmosfer yaratmak için renk kullanması.
- Daha realist bir manzara yaratmak için detaylar ve dokular ekleniyor.
- Gülmece ya da şakacılık duygusu yaratmak için abartılı özellikler kullanmak.
- Daha çizgi filmvari bir manzara yaratmak için basitleştirilmiş şekiller ve formlar kullanıldı.
- Daha dikkat cazibeli bir tesir yaratmak için yürekli renkler ve kontrastlar kullanın.
- Daha realist bir manzara yaratmak için detaylar ve dokular ekleniyor.
- Sanat eseri yaratmanın keyifli ve etkisi altına alan bir yolu olabilir.
- Hikayeleri bahsetmek ya da mesajları görsel olarak cazibeli bir halde iletmek için kullanılabilir.
- Animasyon, video oyunları ve öteki görsel medya türlerinde kullanılabilecek realist görünümlü karakterler ve nesneler yaratmak için kullanılabilir.
- Sanat eserlerinde gülmece ve sevinç duygusu yaratmak için kullanılabilir.
-
Çizgi film gerçekçiliğinin bir dezavantajı, elde edilmesinin zor olabilmesidir. Çizgi filmlerin keyifli ve garip niteliklerini korumuş olan realist çizimler ya da resimler yaratabilmek için yüksek düzeyde yetenek ve sanat içerikli kabiliyet icap eder.
-
Çizgi film gerçekçiliğinin bir öteki dezavantajı da süre alıcı olabilmesidir. Realist çizimler ya da resimler kurmak oldukça fazla süre ve emek gerektirir ve yüksek kaliteli işleri süratli bir halde üretmek zor olabilir.
-
En son, çizgi film gerçekçiliği bazı zamanlar oldukça asılsız ya da çizgi filmvari olarak görülebilir. Birtakım insanoğlu çizgi film gerçekçiliğinin stilize doğasını takdir etmeyebilir ve daha realist ya da doğalcı sanat stillerini tercih edebilirler.
- Film: Tim Burton’ın filmleri, mesela Noel Öncesi Karabasan Ve Ceset Gelinçizgi film gerçekçiliğini kullanmalarıyla bilinirler. Burton’ın filmleri çoğu zaman hem realist bununla beraber çizgi filmvari, abartılı özelliklere ve bir tuhaflık hissine haiz karakterler ihtiva eder.
- Tv: Animasyon dizisi Simpsonlar çizgi film gerçekçiliğinin bir başka örneğidir. Karakterler Simpsonlar tamamı reel insanlara dayanıyor ve dizinin yaratıcıları karakterlerin olabildiğince realist görünmesi için büyük ihtimam göstermişler.
- Sanat: Sanatçı James Gurney’nin eseri çizgi film gerçekçiliğinin bir başka örneğidir. Gurney’nin resimleri çoğu zaman fantastik yaratıklar ve manzaralardan doğar, sadece realist bir tarzda sunulurlar. Gurney’nin eseri ayrıntılara gösterdiği ihtimam ve fer ve gölge kullanımıyla bilinir.
- Bir kalem
- Bir kağıt parçası
- Bir silgi
- Renkli kalem seti
- Bir işaretleyici
- Bir boya fırçası
- Birazcık akrilik boya
Antet | Özellikler |
---|---|
Karikatür gerçekçiliği | Realist unsurları çizgi film benzeri özelliklerle birleştiren bir çizim ya da boyama stili |
Karikatür çizimi | Gülmece ya da garip bir tesir yaratmak için basitleştirilmiş şekiller ve abartılı özellikler kullanan bir çizim türü |
Çizim teknikleri | Kalem çizimi, kalem ve mürekkep çizimi ve sulu boya fotoğraf şeklinde çizimler kurmak için kullanılan yöntemler |
Kırılgan çizim | Doğruluk ve ayrıntıya vurgu meydana getiren bir çizim stili |
Nüktedan detaylar | Gülmece ya da tuhaflık duygusu yaratmak için eklenen çizim öğeleri |
II. Karikatür gerçekçiliği nelerdir?
Karikatür gerçekçiliği, nesnelerin ve figürlerin realist bir halde sunulmasını karikatürlerin abartılı ve basitleştirilmiş özellikleriyle birleştiren bir sanat tarzıdır. Çoğu zaman mizahi ya da hicivsel imgeler yaratmak için kullanılır, sadece daha ciddi ve acıklı sanat eserleri yaratmak için de kullanılabilir.
Karikatür gerçekçiliği nispeten yeni bir sanat tarzıdır ve kökleri hem Batı gerçekçilik geleneğinde bununla beraber Şark karikatür geleneğindedir. Batı’da gerçekçilik, Rönesans’tan beri baskın bir sanat hareketi olmuştur ve tarihin en ikonik sanat eserlerinden kimilerini yaratmak için kullanılmıştır. Sadece gerçekçilik, Honoré Daumier ve George Grosz şeklinde sanatçıların çalışmalarında görüldüğü şeklinde mizahi ya da hicivsel imgeler yaratmak için de kullanılabilir.
Şark’da karikatür yüzyıllardır popüler bir sanat biçimi olmuştur ve çoğunlukla politik figürlerle ya da sosyal geleneklerle dalga geçmek için kullanılır. Sadece karikatür, Katsushika Hokusai ve Yoshitoshi Tsukioka şeklinde sanatçıların çalışmalarında görüldüğü şeklinde daha ciddi ve acıklı sanat eserleri yaratmak için de kullanılabilir.
Karikatür gerçekçiliği, 20. yüzyılın başlarında bariz bir sanat seçimi olarak ortaya çıktı ve hem Batı gerçekçiliğinden bununla beraber Şark karikatüründen etkilendi. Norman Rockwell ve Walt Disney şeklinde sanatçılar bu tarzın öncüleriydi ve ABD Birleşik Devletleri’nde popülerleşmesine destek oldular. Günümüzde karikatür gerçekçiliği popüler bir sanat tarzıdır ve dünyanın dört bir tarafındaki sanatçılar tarafınca kullanılmaktadır.
III. Karikatür gerçekçiliği
Çizgi film gerçekçiliğinin animasyonun ilk günlerine kadar uzanan uzun ve varlıklı bir geçmişi vardır. 1900’lerin başlarında Winsor McCay ve Max Fleischer şeklinde çizgi filmciler realist görünümlü çizgi filmler yaratmanın değişik yollarını denediler. Hem inandırıcı bununla beraber keyifli çizgi filmler yaratmak için rotoskoplama, cel animasyon ve stop-motion animasyon şeklinde muhtelif teknikler kullandılar.
1940’larda ve 1950’lerde, Chuck Jones ve Tex Avery şeklinde animatörler animasyonda olası olanın sınırlarını zorladıkça çizgi film gerçekçiliği gelişmeye devam etti. Enerji ve yaşam dolu, hem gülünç bununla beraber ilişkilendirilebilir karakterlere haiz çizgi filmler yarattılar.
1960’larda ve 1970’lerde, Ralph Bakshi ve Hayao Miyazaki şeklinde animatörlerin görsel olarak çarpıcı ve romantik olarak kuvvetli çizgi filmler yaratmasıyla çizgi film gerçekçiliği yeni bir karmaşıklık düzeyine ulaştı. Bu çizgi filmler harp, fakirlik ve çevrecilik şeklinde kompleks temaları ele aldı ve animasyonun gülünç hikayelerin yanı sıra ciddi hikayeler bahsetmek için de kullanılabileceğini gösterdi.
1980’lerde ve 1990’larda, Disney, Pixar ve DreamWorks şeklinde stüdyolar devamlı olarak gişe rekorları kıran filmler ürettikçe çizgi film gerçekçiliği popüler bir animasyon stili olmaya devam etti. Bu filmler realist gözüken karakterler ve mekanlar içeriyordu ve her yaştan seyirciye hitap eden hikayeler anlatıyorlardı.
Günümüzde çizgi film gerçekçiliği hala popüler bir animasyon tarzıdır ve oldukça muhtelif filmlerde, tv programlarında ve video oyunlarında kullanılır. Çizgi film gerçekçiliği, sanatçıların hem inandırıcı bununla beraber görsel olarak cazibeli karakterler ve dünyalar yaratmasına imkan tanır ve seyircilerle yankı uyandıran hikayeler bahsetmek için kuvvetli bir araçtır.
IV. Karikatür gerçekçiliğine erişme teknikleri
Sanatta çizgi film gerçekçiliğine ulaşmak için kullanılabilecek bir takım teknik vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
Bu tekniklerin her biri değişik efektler elde etmek için değişik şekillerde kullanılabilir. Sözgelişi, fer ve gölge bir dram ya da gizem duygusu yaratmak için kullanılabilirken, görüş açısı geniş bir görünüm ya da ufak bir nesnenin yanılsamasını yaratmak için kullanılabilir. Renk ek olarak parlak ve neşeliden karanlık ve kasvetliye kadar muhtelif ruh halleri ve atmosferler yaratmak için de kullanılabilir.
Bu temel tekniklere ayrıca, çizgi film gerçekçiliğine ulaşmak için kullanılabilecek bir takım başka hususi teknik daha vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
Sanatçılar bu değişik teknikleri bir araya getirerek hem görsel olarak cazibeli bununla beraber etkisi altına alan çizgi film gerçekçiliğinde sanat eserleri yaratabilirler.
V. Karikatür gerçekçiliğini kullanmanın yararları
Sanatta çizgi film gerçekçiliğini kullanmanın birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
VI. Karikatür gerçekçiliğinin kullanılmasının dezavantajları
Karikatür gerçekçiliği oldukca etken ve entresan bir sanat seçimi olabilir sadece kullanmadan ilkin dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım dezavantajları da vardır.
Genel hatlarıyla, çizgi film gerçekçiliği oldukça muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilen oldukça yönlü ve anlatım edici bir sanat tarzıdır. Sadece, kullanmadan ilkin bu tarzın potansiyel dezavantajlarının bilincinde olmak önemlidir.
VII. Popüler kültürde çizgi film gerçekçiliğinin örnekleri
Karikatür gerçekçiliği, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif popüler kültür ortamlarında kullanılmıştır:
Çizgi film gerçekçiliği, muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilen oldukça yönlü bir stildir. Garip ve sevinçli sahneler yaratmak için kullanılabilir ya da daha ciddi ve acıklı sahneler yaratmak için kullanılabilir. Çizgi film gerçekçiliği, dünya genelinde sanatçılar ve animatörler tarafınca kullanılan popüler bir stildir.
Kendi çizgi film gerçekçiliği sanat eserinizi iyi mi yaratırsınız
Kendi çizgi film gerçekçiliği sanat eserinizi yaratmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
Malzemelerinizi topladıktan sonrasında, mevzunuzu eskiz olarak çizmeye başlayabilirsiniz. İstediğiniz her şeyi çizebilirsiniz, sadece bayağı ve çizgi film tarzında işlenmesi rahat bir şey kura çekmek en iyisidir.
Taslağınızı yaptıktan sonrasında, ayrıntıları eklemeye başlayabilirsiniz. Kaleminizi kullanarak mevzunuzun ana hatlarını çizin ve peşinden renkleri doldurmak için renkli kalemlerinizi kullanın. Ek olarak, vurgular ve gölgeler eklemek için işaretleyicinizi de kullanabilirsiniz.
Çiziminizi bitirdiğinizde, bir arka plan boyayarak son dokunuşu ekleyebilirsiniz. İstediğiniz rengi kullanabilirsiniz, sadece çiziminizdeki renkleri tamamlayan bir renk seçmeniz en iyisidir.
Resminiz kuruduktan sonrasında duvarınıza asabilir ya da armağan edebilirsiniz.
IX.
Karikatür gerçekçiliği, güzel ve etkisi altına alan sanat eserleri yaratmak için kullanılabilen benzersiz ve sıkıntılı bir sanat tarzıdır. Gerçekçiliğin hassasiyetini karikatürlerin keyifli ruhuyla birleştirerek sanatçılar hem görsel olarak çarpıcı bununla beraber romantik olarak entresan eserler yaratabilirler.
Çizgi film gerçekçiliği ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak YouTube ve öteki toplumsal medya platformlarında birçok faydalı öğretici ve ipucu bulabilirsiniz.
Ergonomik yaparak kendinize has çizgi film gerçekçiliği tarzını geliştirebilir ve hem eğlendirecek bununla beraber esin verecek sanat eserleri yaratabilirsiniz.
S: Karikatür gerçekçiliği nelerdir?
A: Karikatür gerçekçiliği, nesne ve figürlerin realist bir halde yansıtılması ile çizgi filmlerin abartılı ve stilize özelliklerinin bir araya getirilmiş olduğu bir sanat tarzıdır.
S: Çizgi film gerçekçiliğini kullanmanın yararları nedir?
A: Karikatür gerçekçiliği hem görsel olarak cazibeli bununla beraber entresan sanat eserleri yaratmak için kullanılabilir. Ek olarak kompleks fikirleri bayağı ve erişilebilir bir halde iletmek için de kullanılabilir.
S: Çizgi film gerçekçiliğini kullanmanın dezavantajları nedir?
A: Çizgi film gerçekçiliğinde ustalaşmak zor olabilir ve bütün projeler için müsait olmayabilir. Ek olarak çizgi film gerçekçiliğinin bazı zamanlar çocuksu ya da olgunlaşmamış olarak yanlış yorumlanabileceğini belirtmek önemlidir.
0 Yorum